Historia

I slutet av 40-talet började John Gudmunds sin dalahästtillverkning, först i Born. Då var det de traditionella röda dalahästarna det gällde.
Men redan 1948 tog han fram den gula nyfikna Leksandshästen, som hemslöjden i Leksand tagit till sin egen. Mönstret kommer ursprungligen från en tapet från orten. Leksingen har fått kompisar i flera färgställningar.

Ett år efter Skräddar-Eriks död 1951 gjordes en genomgång av inventarierna på gården innan auktion skulle hållas. Där deltog bla. a. Gunnar Tysk från Stumsnäs och han har berättat att de på vinden hittade en snidad trähäst. Den var i tämligen gott skick och på dess rygg kan man se bokstäverna KAOS.

Vi har kallat den för originalet till Rättvikshästen även om likheten med nuvarande blågråa häst inte är 100%. Vi kan också kalla den för Stumsnäshästen. Den finns nu på Kulturhuset i Rättvik. Den har ställts i en glasmonter och visas på Skräddargården vid högtidliga tillfällen.

I början av 1950-talet fick Rättvik sin egen häst, en grå, smärt lite fin och lite finurlig hästfröken. Den gammla hästen från Stumsnäs och John Gudmunds mönster smälte samman och blev något alldeles eget.
1954 kom Staffanshästen, först den röda, sedan i fler färger.
1959 flyttade firman till Sjurberg och självfallet har även Sjurberg en egen häst.


John Gudmunds

Diplom utfärdat av Dalarnas Hemslöjdsförbund

Birgit Gudmunds

Dessutom finns förstås de vanliga dalahästarna, gammaldags målade hästar och så vidare i produktionen. Även hästar efter kundens önskemål tas fram. Former färger och mönster specialkomponeras.

-Oftast är det företag som vill ha sin alldeles egen häst, berättar Johnny Gudmunds.
Förutom hästar tillverkas tuppar med ursprung i en rad orter. Grisar görs också och träskor målas med "krus" liksom dalaklockor.

Kunderna finns runt om i landet och även lite i USA
-Vi skulle vilja ut mer i USA. På sommrarna är försäljningen bra. Men vinterhalvåret är svagt. Med mer export skulle det kunna bli bättre året om, säger Johnny Gudmunds.

Tillverkning av Dalahästar

Tillverkning av Dalahästar Tillverkning av Dalahästar